18 Şubat 2012 Cumartesi

Uyuyana Kadar

      Bu yazıyı yazarken sizlere kırmızı, kanlı gözlerle sesleniyorum. Uzun süre sonra ilk defa elime bir kitabı aldım ve bitirene kadar uyumadım. Genelde çok fazla gerilim, polisiye ve macera kitapları okuduğum için en iyi olduğunu düşündüğümüz yazarların bile (Grangé, Harlan Coben vb.) kitaplarının sonunu ortasına  geldiğimde çözerim. S.J. Watson'ın kitabının sonunu çöze-ME-dim!
      Uyuyana Kadar orjinal adıyla Before I Go To Sleep, Watson'ın yayımlanan ilk kitabı. Watson bir roman yazma kursuna başlıyor ve bu kursta öğrendiklerini kullanarak Uyuyana Kadar'ı yazıyor. Uyuyana kadar hafıza kaybına uğramış bir kadının hikayesi. Kadın her sabah kalktığında kendini yirmi yaşındaki haliyle hatırlıyor ve yeni anılar oluşturamıyor. Kısacası hergün uyuyup uyandıktan sonra kendini yine yirmi yaşındaki haliyle hatırlıyor ve bir önceki gün ne yaptığını unutuyor. Tahmin edebileceğiniz gibi Watson'ın seçtiği konu çok farklı ve çok dikkat çekici kitabı elinize alıyorsun ve ilk sayfadan son sayfaya kadar bu kadının hikayesiyle kendinizi bir tutuyor ve onu anlamaya çalışıyorsunuz. Watson Guardian gazetesine verdiği bir röportajda konuyu nasıl belirlediği ile ilgili soruya; "Bir gün Henry adında bir adam hakkında bir yazıyı okuyordum kendisi çok ciddi bir hafıza kaybı yaşamış ve seksen-iki yaşında vefat etmiş. Her sabah kalktığında kendini yirmi-yedi yaşında genç bir çocuk olarak hatırlıyor ve yeni anılar oluşturamıyormuş. Bu olay beni çok etkiledi ve anılar oluşturabilmenin ne kadar önemli birşey olduğunu anladım" şeklinde bir cevap veriyor. Böylece romanımızın nasıl oluştuğunu daha iyi anlıyoruz.
      Watson romanı birinci tekil şahıs kullanarak anlatıyor. Unutmayın ki yazar bir erkek ve ana karakteri bir kadın. Genelde böyle durumlarda yazarların anlatım tarzını hiçbir zaman tam anlamıyla beğenmem ama Watson bunu başarmış. Bir kadın ağzından anlatmamış, aksine kendisi bir kadın kimliğine bürünmüş. Sadece ben mi böyle algıladım diye kısa süreli bir araştırmaya giriştim ve aldığım sonuç hiç şaşırtıcı değildi. Yazar fotoğraftada görebileceğiniz gibi ismini açık olarak yani Steve Do Watson olarak kullanmıyor. Romanın orjinal kapağında da S.J.Watson olarak geçiyor. Bir çok okuyucu kitabı bitirdikten sonra yazarın önsöz de yazıldığı gibi erkek olduğuna inanmamış ve yayımcısına telefonlar açarak onun fotoğraflarını yollamalarını rica etmişler. Bence bu bir ilk yazar için başarması çok güç bir başarı karakterini bu kadar inandırıcı yazabilmek sonradan kurslarla kazanılabilecek bir özellik değil bence saf bir yetenek.
      Kitapta eksikler yok mu? Tabii ki var. Sonuçta Yazarın ilk kitabı ve gerilim türünde yazılmış bir kitap. Bence gerilim türleri en çok hataya açık olan romanlar çünkü yazar yazarken hikayenin sonunu, ana karakterin başına gelenleri bir plan olarak çıkartıyor ve en ince detayına kadar biliyor. Fakat bizlere herşeyi belli sırayla vermek zorunda. Watson'ın kitabında yer alan hatalar ise bir ilk romana göre oldukça az. Sizlere kitabın konusu ile ilgili bir şeyi açık etmeden hatalara dair verebileceğim en iyi örnek; ana karakterin telefonunu sarj etmemesi ama telefonun sarjının hiç bitmemesi.
      Watson Uyuyana Kadar ile roman dünyasına sarsıcı bir giriş yapıyor. Yeni bir gerilim yazarı kazandık demek sanırım yanlış olmaz. Umarım bu başarısını diğer romanlarıyla da sürdürebilir. Çünkü Watson kelimelerle oynamayı çok iyi başarıyor ve bizi kendi yarattığı farklı ve bir o kadar da büyüleyici olan dünyasına, beynine davet ediyor.
                                                        Aramıza hoşgeldin Watson!

7 yorum:

  1. Çok cezbedici görünüyor Gizem. Almalı bunu. Bu arada yazının başında sonu tahmin edebildiğini yazmışsın ya, son zamanlarda okuduğum şah-mat isimli kitap beni bu konuda tamamen ters köşeye yatırdı okumadıysan onu tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Korhan, tamamdır kesinlikle şah-mat alınacaklar listeme girdi.

    YanıtlaSil
  3. Konu kesinlikle ilgi cekici duruyor ve tamamen kurgu, hayal urunu olmasi beklenirken yazarin birinden etkilenmis olmasi sanirim ilk sokumu yasatti :) Onun disinda spoiler-free harika yazin icin tebrik etmem lazim. Esas bende okuyunca tartisacagiz, bir yere kaybolmak yok ;)

    YanıtlaSil
  4. @Tolga Erbak, kesinlikle konu çok can alıcı. Ayrıca çok teşekkür ederim. Okumanı sabırsızlıkla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  5. ben de çok merak ettim. Radikal Kitap ekinde de görmüştüm, çok satanlara 10.sıradan girmiş şimdiden. Not edildi Gizemcim, teşekkürler paylaşım için

    YanıtlaSil
  6. @Ayşen Ilgın, bu kadar çabuk çok satanlara girmiş olması gerçekten ne kadar etkileyici bir kitap olduğuna bir kanıt daha bence. Teşekkür ederim canım yakın sürede okumanı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  7. Ben de soluksuz okumuştum bu romanı ve çok beğenmiştim.

    YanıtlaSil