3 Ocak 2012 Salı

José Saramago - Körlük

      Körlük, 1998 yılı 'Nobel Edebiyat Ödülü' sahibi Portekizli yazar Jose Saramago'nun okuduğum ilk kitabı ama kesinlikle sonuncu olmayacak. J.Saramago'nun yarattığı kurgu inanılmaz, bütün kitap boyunca örümcek ağı gibi etrafınızı sarıyor ve kitabı elinizden bırakmak istemiyorsunuz. Kitap dahice kurgulanmış bu hikayenin arkasında; insana insanlığını, sorgulatıyor ve bittikten sonra insanda soğuk bir duş etkisi yaratıyor.
        Öykünün gerçeküstü olduğu yadsınamaz bir gerçek zaten Saramago da bunu saklamaya çalışmıyor. Karakterlerinin ağzından başlarına gelen şeyin ne kadar inanılmaz olduğunu birçok kere duyuyoruz. Saramago belkide ortada bulunan öyküyü daha da güçlendirmek için karakterlere isim vermemiş. Birinci kör, doktor vs gibi isimler geçiyor kitabın içinde. Aynı zamanda konuşmaları birbirinden ayıran hiçbirşey yok. Kitap sadece noktalardan ve virgüllerden oluşuyor. Konuşmalarda bir süre sonra okuyucu ile yazar arasında bir nevi monolog'a dönüyor. Jose Saramago her karakterine büyük özen göstermiş bunu anlamamak gibi bir durum olamaz. Hepsini tek tek ince ince oluşturmuş ve bu karakterleriyle bizleri, yaşayışımızı ince ince iğnelemiş. Sanırım bu kitap hakkında daha fazla konuşmamalıyım yoksa ağzımdan (pardon kalemimden veya klavyemden mi demeliyim?) kitabın içeriği hakkında bilgi kaçıracağım :)
          Özetleyecek olursak; bu kitabı mutlaka okuyun ve J.Saramago ile tanışın! ve bu farklı üslup ile kendinizden geçin.

7 yorum:

  1. acayip merak etttim, elimdeki kitaplar biter bitmez...

    YanıtlaSil
  2. Umarım beğenirsin... merakla bekliyorum yorumlarını :)

    YanıtlaSil
  3. ztn listemdeydi, hepten merakım arttı şimdi. Acil Saramagoyla tanışmak lazım;)

    YanıtlaSil
  4. ben direkt konuya girmiştim yazarken:)) özgün olmak bu olsa gerek...saramago farkı....

    YanıtlaSil
  5. @Aysen okuduktan sonra yorumlarını bekliyorum bence ön sıralara taşıyıp kısa sürede okumalısın.
    @Cemre şimdi okuyacağım senin yazını merak ettim. Kesinlikle yazarlar farklı olduklarında çok daha güzel oluyor ama ne yazıkki çok az özgün yazar var.

    YanıtlaSil
  6. Listemdeki kitaplardan! En kısa sürede okumak farz oldu.. Önce Şevket şimdi de sen.. yok duramam artık! :)

    YanıtlaSil
  7. Körlük, benim de listemde. En yakın zamanda da okumak istiyorum.

    YanıtlaSil